Nieuws


Help, doet mijn navigatie het na 7 april nog wel?

Datum artikel geplaatst: 19-03-2019

Navigatiesystemen en GPS-apparatuur van tien jaar en ouder kunnen na 7 april in de war raken door de zogeheten 'GPS-omwenteling’. Updaten is het devies.


In de nacht van 6 op 7 april raakt het telsysteem van de oudere GPS-systemen vol en begint weer bij nul. Een beetje zoals bij oudere auto’s vroeger, wanneer de kilometerteller na 99.999 kilometer weer op nul sprongen. Daarvoor waarschuwen het Agentschap Telecom in Groningen en het Amerikaanse ministerie voor Homeland Security.

,,Het terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen gps-satellieten en -ontvangers, zo schrijft TomTom op zijn website. ,,Hierdoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer verwerken.” GPS-navigatie gebruikt zeer nauwkeurige tijdmeting om de positie te bepalen en kan dan makkelijk de weg kwijt raken. Of het wordt heel traag, omdat het op zoek gaat naar satellieten op de plek waar deze 20 jaar geleden hingen.

Wil je narigheid voorkomen, controleer dan de softwareversie van het apparaat en benader indien nodig de leverancier van de navigatieapparatuur of de klantenservice van jouw automerk. Eigenaren van TomTom-navigatieapparaten kunnen bijvoorbeeld het serienummer op de website invoeren om te controleren of het systeem straks nog werkt. Nieuwere navigatiesystemen zijn pas over 157 jaar aan de beurt.

Bron: http://www.ad.nl

Wilt u ook voordeliger bellen via internet?

Ja, ik wil!