Nieuws


AIVD: Digitale aanvallen op Nederland steeds agressiever

Datum artikel geplaatst: 02-04-2019

De digitale aanvallen op Nederlandse ict-systemen worden steeds ‘agressiever en assertiever’. Tegelijkertijd wordt de manier waarop landen als Rusland en Iran op Nederlands grondgebied opereren steeds ‘schaamtelozer en brutaler’.


Dat schrijft inlichtingendienst AIVD in haar jaarverslag over 2018, dat vanochtend is gepresenteerd. De dienst stelt dat ‘digitale aanvallen door andere landen steeds moeilijker te ontdekken zijn en de herkomst steeds moeilijker te achterhalen is’. Dat komt omdat landen methoden gebruiken die reguliere cybercriminelen ook gebruiken, zoals het binnendringen via internetserviceproviders.

De digitale aanvallen hebben wel succes. ,,Zij verschaffen zichzelf diepgravend en structureel toegang tot belangrijke informatie of vitale systemen binnen Nederland.” Voorbeelden van welke systemen zouden zijn geïnfiltreerd geeft de dienst niet.

Chinees bedrijf
De digitale aanvallen komen uit landen als Rusland, Iran en China. Daarom is de AIVD ook tegen het betrekken van een Chinees bedrijf bij het optuigen van C2000, een nieuwe communicatiesysteem voor onder de politie. ,,De AIVD vindt het onwenselijk dat Nederland voor de uitwisseling van gevoelige informatie of voor vitale processen afhankelijk is van de hard- of software van bedrijven uit landen waarvan is vastgesteld dat ze een offensief cyberprogramma tegen Nederlandse belangen voeren.”

Dat landen steeds ‘schaamtelozen en brutaler’ worden in hun operaties op Nederlandse grondgebied staaft de inlichtingendienst onder meer met de uitzetting van vier Russische geheim agenten die vanaf een parkeerplaats in Den Haag met een kofferbak vol apparatuur probeerden het wifi-netwerk van het OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, te hacken. Die organisatie deed onderzoek naar betrokkenheid van Rusland bij de vergiftiging van een overgelopen Russische geheim agent in Engeland.

Ook ‘schaamteloos en brutaal’ volgens de AIVD: ‘dat de Iraanse (inlichtingen)dienst opdracht heeft gegeven tot twee moorden op Iraniërs in ons land.’ Een aantijging waarmee de AIVD vorig jaar naar buiten kwam en die door Iran stellig wordt weersproken. Het gaat om moorden die al voor 2018 zijn gepleegd, op tegenstanders van het Iraanse regime.

Nieuwe wet
Een wapen in de strijd tegen de digitale aanvallen uit andere landen is de nieuwe, omstreden Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv). Nederland stemde vorig jaar in een referendum tegen die nieuwe wet, maar het kabinet voerde hem, met enkele aanpassingen, toch door.

De AIVD meldt nu dat de uitvoering van de Wiv meer tijd vergt dan gedacht. Zo vraagt de techniek voor het op grote schaal ophalen van data ‘een uitgebreide technische voorbereiding’. ,,In 2018 hebben wij daarom nog geen gebruik gemaakt van deze bevoegdheid.” Tegenstanders van de Wiv noemde deze manier van datatappen ‘een sleepnet’.

Al Qaeda sterker
Dat IS haar kalifaat kwijt is, wil niet zeggen dat er van de terreurgroep geen dreiging meer uit gaat, meldt het jaarverslag: ,,Het gedachtegoed van ISIS blijft jihadisten over de hele wereld inspireren om aanslagen te plegen.” Ook zijn veel ex-strijders op de terugweg naar Europa.

,,Wij schatten in dat een deel van deze jihadisten tijdens hun gevangenisstraf en erna waarschijnlijk niet zal afzien van het gedachtegoed. Zij kunnen zich weer aansluiten bij de jihadistische netwerken waaruit ze voortkomen of nieuwe netwerken vormen. De AIVD verwacht dat gedetineerde jihadisten en vrijgelaten (ex-)jihadisten een belangrijk onderdeel van het dreigingsbeeld zullen vormen.”

De neergang van IS, zorgt dat een andere terreurgroep weer meer aandacht krijgt. De inlichtingendienst stelt dat ‘ook Al Qaida het Westen nog altijd wil treffen met aanslagen.’ ,,Het heeft de afgelopen jaren in de luwte van IS kunnen werken aan het versterken van zijn organisatie. Netwerken en afdelingen die worden gerekend tot Al Qaida richten zich daarbij nog altijd op aanslagplanning tegen het Westen.”

Bron: http://www.ad.nl

Wilt u ook voordeliger bellen via internet?

Ja, ik wil!