Nieuws


Voor 36.000 euro opgelicht via Tinder: ‘Ik voel me zó stom!’

Datum artikel geplaatst: 16-04-2019

Haar kind werd ouder, de zaken gingen goed; alleenstaande moeder Mieke vond het tijd voor ontspanning. Datingapp Tinder was zo geïnstalleerd en na even swipen kwam ze in contact met de aantrekkelijke William. Dat hij een dubbele agenda had en - anders dan Mieke - níet het beste voor bleek te hebben met een ander, bleek pas vele duizenden euro's later. 

Ja, ze vond hem leuk en het voelde alsof ze een relatie met elkaar hadden. En nee, ze hadden elkaar nog nooit gezien. Achteraf vindt Mieke uit Utrecht (50, echte naam bekend bij de redactie) het moeilijk te begrijpen dat het zo uit de hand is gelopen. „Ik had een vervelende tijd achter de rug, had het soms moeilijk met mijn taak als mantelzorger en was net bedrogen in een vriendschap. Ik had behoefte aan een arm om me heen, wilde weer een diepgaander contact met iemand die oprechte interesse in mij had.”

Schotse militair in Syrië
Door anderen zou Mieke omschreven kunnen worden als een vrouw die het goed voor elkaar heeft. Pittig, eigengereid, met een aanstekelijke lach. Mieke is ondernemer, woont in een groot huis, heeft veel vrienden en is bovenal gek op haar kind. Ervaring met daten had ze, een vaste relatie was alweer even geleden. En toen was daar de goedlachse Tindermatch ‘William’ die Miekes aandacht trok. Blond, gespierd, toegankelijk. Miekes aandacht werd getrokken door haar een ‘superlike’ te geven. 

Haar nieuwe Tindermatch vertelde dat hij een Schotse militair was en momenteel uitgezonden was naar Syrië. Hij zou in Aleppo zitten en het niet makkelijk hebben. „Maar we hadden leuke gesprekken en al snel had ik een zwak voor hem. Ik had ook medelijden: hij maakte duidelijk dat hij weg wilde uit het leger maar dat dat niet zo makkelijk ging.” De Tinderberichtjes werden mailtjes; minstens één keer per dag ontving Mieke een mail uit Aleppo. „Je bent zo mooi en leuk”, stuurde William haar. Ze maakten voorzichtige plannen om elkaar te zien als hij uit het leger zou gaan. Youtube-linkjes naar liedjes met diepgaande teksten van songwriter Ed Sheeran moesten haar uitleggen hoeveel zij voor hem betekende.

Het beroep van deze William, maakte dat Mieke niet met anderen over hun beginnende relatie mocht praten. „Hij had geheimhoudingsplicht. Dat hij niet te googelen was en ze niet konden bellen had ook te maken met zijn militaire achtergrond. „Natuurlijk heb ik op allerlei manieren naar informatie over hem gezocht op internet. Ik heb hem gezegd dat ik het gek vond dat ik hem niet kon spreken. Dan zei hij dat hij ervan baalde en had hij het over de toekomst; dan was er genoeg tijd om samen te zijn. Ik wilde dat graag geloven. Het klikte, ik voelde me gehoord en geliefd.”

Maar toen vroeg die charmante William met zijn knappe koppie om financiële hulp. „Hij had al eerder verteld dat hij diabetes had en dat zijn moeder van een afstand zijn financiële zaken regelde. Toen vertelde hij dat zijn moeder niet bereikbaar was en een paar dagen later dat ze een hersenbloeding had gehad. Het gevolg: hij had insulinenaalden nodig. Totale overmacht. Toen ik zei dat ik dat raar vond,  stuurde hij bewijsstukken met het logo van het leger erop. Ik heb ze goed bekeken, maar vond ze niet van echt te onderscheiden. Ik kwam de uitspraak ‘een betere wereld, begint bij jezelf’ tegen en voelde me aangesproken: wat deed ik nou moeilijk?! Ík had het immers goed voor elkaar; hij niet. Ik wilde hem helpen.” 

Telefoontjes en post
Die eerste keer maakte Mieke een paar honderd euro over. Dat moest via een ‘agent’ in Zweden, want dat zou veilig zijn. Mieke googelde de ‘agent’ en stuitte op een Scandinavische, betrouwbaar uitziende vrouw. Ze besloot de vrouw ter controle een mail te sturen. „Ik kreeg geen antwoord. William leek ondertussen feilloos aan te voelen dat ik twijfelde. Precies op de juiste momenten stuurde hij me een foto van hem, kreeg ik plaatjes van een vakantiebestemming waar hij me mee naar toe wilde nemen. Hij toonde interesse in het welzijn van m'n kind. Al snel dacht ik niet meer aan de mail en maakte ik het geld over.” 

De vragen om geld bleven komen. „Dan waren de insulinenaalden gebroken en had hij geld nodig voor nieuwe. Daarna wilde hij weg uit het leger en moest hij daar een flink bedrag voor neerleggen. Zelf kon hij nog steeds niet bij z'n geld. Heel vervelend, vond hij.”

Mieke werd gebeld door een oudere dame, met een Engels nummer met een Schots accent. „Het was een tante van William. ‘Welkom in de familie’, zei ze en we spraken over de moeder van William, wat haar zus zou zijn, die zo ernstig ziek was.” Het werd nog gekker toen er een pakketje op Miekes deurmat lag: gericht aan ‘haar’ William, geadresseerd op haar woonadres. Er zaten documenten in van het leger: een bewijs van uitdiensttreding. „Ik heb de postzegels nagetrokken en die kwamen uit Engeland.”

‘Agent’ blijkt geldezel
Uiteindelijk maakte Mieke in een maand tijd vier keer geld over naar haar Tinderliefde. Totale schade: 36.000 euro. Uiteindelijk won haar argwaan het van haar medelijden en mailde ze Williams agent nogmaals. „Dit keer kreeg ik wél reactie; de vorige mail was nooit aangekomen, ik had waarschijnlijk een tikfout gemaakt.  De ‘agent’ bleek een succesvolle zakenvrouw uit Zweden, die al een jaar via internet sprak met ene ‘Simon’, nog een goedlachse man die in het leger zat. Ook zij had, als alleenstaande moeder met een drukke baan, behoefte gehad aan aandacht en dat in hem gevonden. Ook zij wilde hem graag helpen en maakte af en toe geld over naar hem, wat via een andere weg bij haar kwam. Ze dacht hem na een jaar contact wel te kennen.” Voor Mieke werd het snel duidelijk: deze vrouw werd gebruikt als ‘geldezel’ om haar geld door te sluizen. „Ik voel me zó stom!”, zegt Mieke met overslaande stem. „Zoiets hoor je toch alleen maar op tv, zoiets maken toch alleen domme mensen mee?”  

Inmiddels hebben Mieke en ‘William’ ruim een maand geen contact meer gehad. William had snel door dat er iets niet in de haak was en stuurde als laatste troef een scan van zijn paspoort naar haar, als bewijs van zijn bestaan. Maar voor een aangeslagen Mieke was het klaar. Op haar vraag of haar geld nog terugkomt, houdt hij zijn digitale mond. Mieke deed aangifte bij de politie -die haar ‘knap’ noemde omdat er naar het schijnt veel mensen door schaamte geen aangifte doen-, en belde meerdere keren met de bank. „Ik snap heus wel dat ik mijn geld niet terugkrijg, maar erkenning voor dit probleem voelde ik ook niet. En dus wil ik andere potentiële slachtoffers waarschuwen. Ik heb veel aan de vrouw uit Scandinavië: samen kijken we wat we kunnen doen om onze oplichters het moeilijk te maken. Maar dat blijkt dus zo makkelijk nog niet.” 

Slimme oplichters
Uiteindelijke belde Mieke deze krant. „Ik heb me er inmiddels zo in verdiept dat ik weet dat vrouwen zoals de Scandinavische vrouw en ik hun prooi zijn. Drukbezette, empathische alleenstaande moeders, die behoefte hebben aan wat aandacht. Het is beangstigend om te bedenken dat het een wereldwijd goed georganiseerd netwerk kan zijn, waar zowel mannen als vrouwen bij betrokken zijn. Ze zijn doortastend, slim, werken goed samen om alle documenten zo echt mogelijk te maken. En dat is ze in mijn geval gelukt.”

De afgelopen weken realiseerde Mieke zich meer en meer hoe geraffineerd deze internetoplichter in haar leven is gedoken. „Achteraf gezien heeft hij me helemaal uitgecheckt online. Hij wist wat ik in het weekend deed, dat ik mantelzorger was, hoe mijn kind eruit zag. Daar speelde hij allemaal op in, hij deed alsof hij dezelfde soort dingen leuk vond of meemaakte. De vraag of hij eens met mijn kind mocht mailen om alvast kennis te maken, heeft er helemaal ingehakt. Ik ben blij dat ik dat niet heb toegestaan.” Mieke kijkt naar haar laptop, een tweedehandsje die ze nog niet zo lang heeft. „Ik wil niet teveel denken aan wat ik met dat geld had kunnen doen. Het is een familie-erfenis; geen bedrag wat ik normaal op m'n rekening heb staan. Maar het ergste blijft de vertrouwensbreuk die ik heb opgelopen. Ik voel me gepakt op één van mijn grootste kwaliteiten: mijn behoefte om te zorgen voor anderen.”

Bron: http://www.ad.nl

Wilt u ook voordeliger bellen via internet?

Ja, ik wil!