Nieuws


Honderden Uber-accounts online verhandeld

Datum artikel geplaatst: 16-12-2018

Honderden Amsterdamse taxichauffeurs verhandelen online Uber-accounts. Daardoor is het vaak moeilijk de identiteit van de Uber-chauffeur vast te stellen.

Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5 naar aanleiding van eigen onderzoek.

Volgens AT5 verhandelen de chauffeurs onderling en via apps zoals Telegram de inloggegevens van Uber-accounts. Daar zouden bedragen mee gemoeid zijn van tussen van 75 en 125 euro per week.

AT5 infiltreerde in sociale netwerken waar de accounts werden verhandeld. Volgens de zender is niet met zekerheid te zeggen om hoeveel accounts het precies gaat, maar dat er in twee maanden tientallen keren accounts werden verhandeld.

Door de accounts te verkopen kunnen de chauffeurs voor Uber rijden zonder door het controleproces van de taxidienst heen te hoeven. Het is bovendien zelfs niet nodig om een taxi of de benodigde papieren te hebben.

AT5 zegt dat de Inspectie Leefomgeving en Transport bekend is met het probleem, maar niet te weten hoe groot dat is. Volgens Uber zelf treedt het bedrijf streng op tegen fraude.

Politici reageren boos tegenover de zender. "Je kunt nu als passagier niet vertrouwen dat ze veilig een taxi kunt pakken en dat je weet bij wie je in de taxi zit", zegt PvdA'er Sofyan Mbarki.

De politici willen ook dat de gemeente meer doet aan handhaving. "Dat is erg belangrijk", zegt DENK-raadslid Numan Yilmaz.

Bron: http://www.nu.nl

Wilt u ook voordeliger bellen via internet?

Ja, ik wil!