Nieuws


Een geslaagde Jongeren Bedrijvendag!

Datum artikel geplaatst: 18-03-2019

Afgelopen vrijdag werd door leerkrachten van meer dan 2300 basisscholen door heel Nederland gestaakt.


Onderwijzend Nederland wil dat de regering fors meer geld in onderwijs steekt om alle knelpunten op te kunnen lossen op het gebied van werkdruk, salarissen, personeelstekorten e.d.

De actiedag was voor Stichting Petje Af Zuid-Limburg en Helwig Kozijnen in Geleen aanleiding om een leerzame dag te organiseren voor kinderen van het basisonderwijs die door de staking vrijdag niet naar school konden en die weleens een kijkje in een bedrijf wilden nemen.

Dat Helwig Kozijnen het decor vormde voor dit dagje praktijkonderwijs is niet zo vreemd als je weet dat directeur Wil Helwig secretaris is van Stichting Petje Af Zuid-Limburg en dat de bij Helwig werkzame Michel van Dijke bij diezelfde stichting actief is als locatiemanager. Petje af Zuid-Limburg ontvangt elke week kinderen uit de omgeving Sittard-Geleen-Schinnen en Heerlen op een weekendschool. Op de locatie Plinthos leren zij niet uit boeken, maar in en door de praktijk. Gastdocenten verzorgen er leuke en leerzame lessen. Daarnaast worden onder leiding van het Petje af-team bedrijven en instellingen in de omgeving bezocht.

De Jongeren Bedrijvendag
Wil Helwig heette de kinderen welkom en vervolgens ging het programma van start met een les over bomen, CO2, zuurstof, duurzaamheid en het broeikaseffect. Na een rondleiding door de indrukwekkende fabriek verzorgde Acaleph Opleiding een les over EHBO.

Hierna zijn Mick Baggen en David Capel van Asens ICT Group gestart met hun les over ICT. 
Samen hebben ze de kinderen kennis laten maken met de verschillende beroepen binnen het ICT vak. 
Denk aan o.a. netwerk beheerder, helpdesk medewerker, printer onderhoudsmonteur, webdesigner, etc..

Omdat veel kinderen het idee hebben dat computers alleen maar gamen en youtube kijken is hadden ze een leuke les opgezet om de jongeren mee te nemen in de ICT wereld.
De kinderen stelden veel goed doordachte vragen en enkele wisten ook al heel veel af van diverse ICT beroepen. Zo waren er jongens die al jaren de computer van hun ouders onderhielden, kinderen die zelf programmeerden en kinderen die het monteursvak wel héél interessant vonden. Wellicht liep onze nieuwste collega er al tussen....

Tenslotte kwamen twee personen van wijkbeheer van de gemeente Sittard-Geleen uitleg geven over wat men zoal in de wijk doet, bijvoorbeeld aan onderhoud van de groenvoorziening.

De kinderen vonden het erg leuk om ook eens op een andere plek en van andere mensen les te krijgen dan in het eigen klaslokaal van de vaste juf of meester. Weer eens wat anders dan een lesje taal, een dictee of rekensommetjes. 

Ook wij hebben enorm genoten van deze dag en de eerste contacten zijn reeds gelegd om dit in de toekomst vaker te gaan doen met jongeren uit de regio.

Wilt u ook voordeliger bellen via internet?

Ja, ik wil!